Mezoporacija – Novi dodatak mezoterapiji i unošenju leka bez igle


 

Tehničke karakteristike i princip delovanja mezoporacije

Mezoporacija je složen proces koji omogućava unošenje lekova za mezoterapiju i bilo kojih drugih lekova u tkiva na dubinama injekcije za mezoterapiju (zamena za igle i mikroigle). Vreme unosa je 10-20 minuta, u zavisnosti od veličine tretiranog područja. Dubina penetracije varira od veoma površnih 2-3mm, do nekoliko santimetara. Unosi se 99% pripremljenog koktela na dubinu od 1cm, i oko 65% na dubinu od 6cm. Nasuprot tome, tradicionalna jonoforeza isporučuje samo oko 10% proizvoda na dubini od 1cm.

Mezoporacija koristi ćetiri principa. Glavni modalitet mezoporacije je elektroporacija. To je proces reorganizacije ćelijske membrane kao odgovor na električne impulse isporučene preko aktivne elektrode. Impuls stvara privremene vodene kanale- mezopore u ćelijskoj membrani, kroz koje molekuli leka mogu prodrti u tkiva. Može se koristiti i za hidro i za liposolubilne supstance. Mezopore traju od 15-20 sekundi do nekoliko minuta. Veličine su od 40-250 mikrona.

Sledeći modalitet je električno odbijanje- Pozitivno naelektrisan lek se odbija o pozitivno naelektrisanu elektrodu u tkivo kroz mezoporu. Većina lekova za mezoterapiju su pozitivno naelektrisani. U slučaju negativno naelektrisanog leka polaritet elektrode može biti obrnut. Mezopore se mogu videti pod mikroskopom. Negativan polaritet supstanci koje je potrebno uneti nije problem. Sve mora da se meša sa specijalnim nosačima kako bi bilo unešeno. Ti nosači su sastavni deo mezoporacije i služe da prenose lekove kroz stratum korneum.

00000704

Sledeći deo je pritisak i odnosi se na mehanički pritisak primenjen na koži od strane lica koje obavlja tretman, elektroda potiskuje lek direktno kroz mezopore u tkivo.

PH gradijent- se odnosi na elektroosmozu i PH gradijente. Izoelektrična tačka kože je -4. Pod fiziološkim uslovima, koža je puferovana na ili blizu 7,4.

Mezoporacija se koristi za tretmane koji koriste lekove za lokalnu upotrebu i za ubrizgavanje. Takođe se koristi kod klijenata posle estetsko-hirurških zahvata.

354882189_o

Gde se sve može koristiti i koji su joj efekti? / Prednosti / Sa kojim tretmanima može da se kombinuje?

Ovaj ’’injekcioni’’ sistem bez igala može da se koristi na celom telu za rešavanje velikog broja problema. Na licu se koristi za dubinsku hidrataciju i podmlađivanje, tekstura kože postaje mekša, uklanja fine linije, duboke bore postaju pliće, kraće i manje vidljive, zateže kožu čime dobijamo lifting efekat, stimuliše se sinteza kolagena i elastina. Uspešno se pokazala kod smanjenja i otklanjanja hiperpigmentacija, rozacee i kuperoze, melazme… U slučaju prisustva više problema kod jedne osobe, što je najčešće slučaj, istovremeno se može delovati na sve, odnosno kokteli se prave individualno za svakog klijenta ponaosob,i imaju široki spektar delovanja. Na tržištu postoje takođe i preparati koji uneseni na ovaj način daju blage efekte botoks tretmana bez prisustva toksina. Za razliku od hirurškog liftinga, ovom metodom se dobija i bolji kvalitet kože uz zadržavanje njenog prirodnog izgleda. Mezoporacija je i jedna od vodećih metoda za lečenje alopecije (ćelavosti) kod žena i muškaraca, zato što pruža bezbednost i visoku efikasnost u isto vreme.

Na telu se koristi za redukciju celulita, topljenje masti, smanjenje obima, toniranje i zatezanje kože, smanjenje i uklanjanje strija, unos lokalnih analgetika u fizikalnoj terapiji. *Celulit se vežbanjem i dijetom ne može rešiti, u borbu moraju biti uključeni i kozmetički tretmani (to je sindrom- skup simptoma, preporuka je početi lečenje u ranoj fazi).

 

syringewithsolution_extradrop

Prednost mezoporacije je što sme da se primenjuje i na ljudima sa proširenim venama i kapilarima, kojima su anticelulit tretmani obično kontraindikovani. Prednosti mezoporacije u odnosu na običnu mezoterapiju su da nije praćena bolom, samim tim ne zahteva upotrebu anestetika, ne postoji mogućnost od infekcije, nije praćena podlivima i otocima, tretman je moguće raditi u pauzama za ručak i nesmetano se posle njega vratiti na posao. Aktivne supstance se unose ravnomerno u kožu.

Peter Agree i Roderick Mak Kinnon su 2003. godine dobili Nobelovu nagradu iz oblasti hemije za otkriće elektroporacije i prisustva mezopora. FDA (američka organizacija za hranu i lekove) je mezoporaciju proglasila ekvilalentnu unosu lekova iglama i mikroiglama.

Veoma uspešno se kombinuje i dopunjuje dajući multiplicirane rezultate sa raznim vrstama pilinga, bilo da je u pitanju ultrazvučni koji deluje površinski i preporučuje se za osetljivu kožu, ili mikrodermoabrazijom ili kiselinama koje deluju dublje. Koža je posle njih ’’otvorena’’ i spremna za unos aktivnih supstanci. Takođe se često aplikuje sa ultrazvukom (sonoforeza i molekularna masaža), radiotalasima (lifting i lipoliza), kao i mnogim oblicima biostimulacije (razni laseri, limfna drenaža…).

 

 

Reference i vlasništvo nad slikama:

– http://www.mesotherapyworldwide.com/images/pdf/Vol_7_111_Mesoporation.pdf

– http://www.gutsknecht.de/media/00000704.jpg

– http://img.auctiva.com/imgdata/6/0/8/5/3/7/webimg/354882189_o.jpg

– http://www.man-i-cureuk.com/syringewithsolution_extradrop.jpg

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


*